top of page

Έρευνα συνδέει την ασπιρίνη με μείωση του κινδύνου για καρκίνο του παγκρέατος

  • Writer: Κωνσταντίνος Ευκλείδης
    Κωνσταντίνος Ευκλείδης
  • Dec 31, 2016
  • 2 min read


Υπάρχουν ενδείξεις, σύμφωνα με τις οποίες η καθημερινή χαμηλή δόση ασπιρίνης μπορεί ενδεχομένως να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου στο πάγκρεας, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η έρευνα, από την Κίνα, δεν μπόρεσε να αποδείξει αιτιατή σχέση.

Ο Dr. Harvey Risch, καθηγητής στο Yale School of Public Health and Yale Cancer Center στο New Haven, δήλωσε ότι η ισορροπία των ενδείξεων δείχνει ότι άνθρωποι που χρησιμοποιούν ασπιρίνη για τη μείωση της καρδιαγγειακής νόσου ή του καρκίνου στο παχύ έντερο μπορούν να νιώσουν θετικά, ότι η χρήση πιθανόν επίσης μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο στο πάγκρεας.

Η νέα έρευνα περιέλαβε 761 ανθρώπους που διαγνώστηκαν με καρκίνο στο πάγκρεας στη Shanghai, από το 2006 έως το 2011, και που συγκρίθηκαν με 794 ανθρώπους χωρίς καρκίνο.

Όλοι οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν αν λάμβαναν ασπιρίνη χαμηλής δόσης σε τακτική βάση. Σχεδόν όλοι όσοι δήλωσαν ότι λάμβαναν, το έκαναν σε καθημερινή βάση.

Ποσοστό 18% των ασθενών χωρίς καρκίνο ανέφερε τακτική χρήση σε χαμηλή δόση, σε σύγκριση με 11% των ασθενών με καρκίνο στο πάγκρεας.

Μετά την προσαρμογή στατιστικών δεδομένων, οι ερευνητές υπολογίζουν ότι η ασπιρίνη μπορεί ενδεχομένως να μειώσει τον ήδη μικρό κίνδυνο για καρκίνο στο πάγκρεας κατά 46%.

Ωστόσο, η ομάδα του Risch τόνισε ότι η έρευνα δεν αποδεικνύει ότι η ασπιρίνη άμεσα παράγει χαμηλότερο κίνδυνο και ότι οι συμμετέχοντες μπορεί ενδεχομένως να μη θυμόνταν με ακρίβεια την πρόσληψη ασπιρίνης.

Ανάλυση άλλων ερευνών ανακάλυψε παρόμοια αποτελέσματα. Οι ερευνητές εξέτασαν 18 άλλες έρευνες που εξέταζαν τη χρήση ασπιρίνης και τον κίνδυνο καρκίνου στο πάγκρεας, τις 2 τελευταίες δεκαετίες, και ανακάλυψε ότι καθώς η χρήση ασπιρίνης αύξανε, ο κίνδυνος καρκίνου στο πάγκρεας μειωνόταν σημαντικά.

Ο Risch δήλωσε ότι ο καρκίνος στο πάγκρεας είναι σχετικά σπάνιος και η τακτική χρήση ασπιρίνης μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές σε ορισμένους. Επομένως, κάποιος θα πρέπει να συμβουλευτεί τον γιατρό του για τη χρήση της.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.

Comments


Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
bottom of page